c b   a
 

Els sistemes de calefacció coneguts avui dia com de terra tèrmic, es remunten a l'any 1300 abans de Crist en l'Orient mitjà. Aquest sistema va ser desenvolupat pels romans des del 80 abans de Crist amb les aportacions de Sergius Orata sent coneguts com "hipocastos o hipocaustus". En la primera meitat del passat segle XlX s'utilitzava amb freqüència en habitatges de zones rurals amb el nom de "glòria".

La tècnica empleada consistia en fer circular per uns canals realitzats en el sòl, gasos calents procedents del procés de combustió directa de materials naturals tals com a fusta, palla, etc. Evidentment el sistema ha anat evolucionant, i de forma espectacular durant els últims 25 anys amb el naixement dels materials plàstics com les tubàries de polietilè reticulat (PE-XA) amb barrera de antidifusor d'oxigen i els panells aïllants de poliestirè expandit. Actualment en la major part del centre i nord d'Europa és el sistema de calefacció més utilitzat perquè reuneix els avantatges de confort, estalvi energètic i estètica. En tractarse d'una calor "invisible" emesa per una gran superfície treballant a baixes temperatures ( la temperatura mitjana superficial del sòl és de 25 a 28 ºC) permetent que el gradient de temperatura des del sòl (22ºC a 5 cm ) fins a la zona d'ocupació ( 20ºC a 180 cm) s'ajusti perfectament a les exigències de benestar tèrmic del cos humà. Tot això és a causa que la transmissió de calor es realitza fonamentalment per radiació (70 al 75%) amb el que tenim una distribució homogènia de temperatura, moviments d'aire convertiu molt baixos (0,05 m/s) i nul·la estratificació de l'aire. Aquest fenomen permet reduir les pèrdues de calor pel sostre, minimitzar el moviment de pols i mantenir un grau higromètric interior mes elevat, generant un entorn més higiènic i saludable.

Els sòls radiants són ideals per a treballar amb generadors del tipus bomba de calor geotèrmics o aerotèrmics perquè permeten a més la refrigeració a l'estiu, en utilitzar els mateixos materials necessaris per a la calefacció.